Hoppa till sidans innehåll
Koti » Aktuellt » Byggnadsprojektet av det nya konstmuseet i Raseborg inleds

Byggnadsprojektet av det nya konstmuseet i Raseborg inleds

Invid Gamla stan i Ekenäs öppnas ett nytt kulturkvarter under sensommaren 2022. Raseborgs museums Ekta-byggnad och Pro Artibus stiftelsens Galleri Elverket får sällskap av en ny konstmuseibyggnad. Albert de la Chapelles Konststiftelse låter bygga konstmuseibyggnaden. Byggnadsarbetena inleds 1.7.2021.

Den nya konstmuseibyggnaden blir en del av Ekenäs vackra stadsbild. Utgångspunkten i dess arkitektur är ett traditionellt tvåvåningshus med åstak som passar i stadsmiljö. Det har på ett modernt sätt utformats för att utgöra ett inslag i dagens kulturkvarter. Den nya byggnadens konstruktioner är ändamålsenligt tillverkade, delvis av betong och delvis av trä. Fasaden, som är beklädd med mörkbetsad gran, förenar byggnaden med de övriga äldre träbyggnaderna i kvarteret.  Öppna utrymmen, som kan formas för olika utställningar, finns i tre olika våningar. Huvudutställningens höga utrymmen finns på översta våningen. På marknivå lockar aulan och de multifunktionella utrymmena mot gatan och innergården. Den nedersta våningen, som befinner sig under marknivå, sammanbinder galleriet med den befintliga Ekta-byggnaden. 

Nybyggnaden är planerad av JKKM Arkkitehdit Oy. Byrån vann den arkitekturtävling som arrangerades 2019 med sitt bidrag Kronan. Det lokala företaget K. Jousmaa Ab ansvarar för förverkligandet av planerna.

Konstmuseet kommer att erbjuda nutidskonst och modern konst med tyngdpunkt på konst från Norden och Östersjöområdet. Utöver detta kommer det även att visas äldre konst, som öppnar kulturhistoriska synvinklar till Raseborgs museums samlingar. I framtiden kommer man att kunna uppleva såväl lokala, inhemska som internationella repertoarer vilka erbjuder varierande innehåll och upplevelser för besökarna.

Museerna i kulturkvarteret kan alla besökas med en och samma biljett. Galleri Elverket har fritt inträde. Till kulturkvarteret hör även gårdens historiska byggnader och trädgård. Öppningsutställningarna offentliggörs under början av 2022.

Tilläggsuppgifter om projektet ger:
Henrik de la Chapelle
Ordförande, Albert de la Chapelles Konststiftelse
0400 606042

Dela

Läs även

Affsich

Stunder i naturen – Välkommen på en tidsresa i skogens skugga

Fotografiutställning 22.4.2022-29.1.2023 i Raseborgs museum, Museigatan 8, Ekenäs. Vår utställning bjuder dig att stanna en stund i naturen.

Läs mera
Evenemangsbild för Byggnadsvårdsdagen på Forngården 11.6.2022

Byggnadsvårdsdag på Forngården 11.6.2022

Kom och lär dig mera om byggnadsvård på den stämningsfulla Forngården i Snappertuna lördagen den 11.6 kl. 11–16. Forngårdens museum,

Läs mera
Logo för den Nationella fönsterdagen

Nationell fönsterdag & Nyländska museidagen 14.5.2022

Plats: Samlingsmagasin Leira, Industrigatan 8, 10600 Ekenäs Evenemanget har program på svenska och finska. Program & tidtabell: 11.15-11.45 Rundtur på svenska i samlingsmagasinet12.00-13.00 Föreläsning: Fönsterrestaurering.

Läs mera