Hoppa till sidans innehåll
Koti » Aktuellt » Idag, 12.11.2021, har grundstenen till den nya konstmuseibyggnaden murats

Idag, 12.11.2021, har grundstenen till den nya konstmuseibyggnaden murats

Byggnadsarbetena för den nya konstmuseibyggnaden som Albert de la Chapelles Konststiftelse låter bygga inleddes 1.7.2021 och idag, fredagen den 12.11, har det blivit dags att mura grundstenen!

Samtida ”minnen” (mynt, tidningar osv.) har packats in i en cylinder som murats in i grundstenen. Innehållet i cylindern är en tidskapsel som placerats i en för ändamålet tillverkad plintform.

Plintformen placeras senare i byggnadens grund, där den får vänta på framtida arkeologer.Den nya konstmuseibyggnaden blir en del av Ekenäs vackra stadsbild och bildar tillsammans med Raseborgs museums Ekta-byggnad och Pro Artibus stiftelsens Galleri Elverket Kulturkvarteret. Utgångspunkten i dess arkitektur är ett traditionellt tvåvåningshus med åstak som passar i stadsmiljö och som utformats på ett modernt sätt för att utgöra ett nutida inslag i Kulturkvarteret invid Gamla stan. Också de byggnadshistoriskt värdefulla byggnaderna och museiträdgården utgör en väsentlig del av helheten.

Nybyggnaden är planerad av JKKM Arkkitehdit Oy. Byrån vann med sitt bidrag Kronan den arkitekturtävling som arrangerades 2019. Det lokala företaget
K. Jousmaa Ab ansvarar för förverkligandet av planerna. Konstmuseibyggnadens konstruktioner är ändamålsenligt tillverkade, delvis av betong och delvis av trä. Fasaden, som är beklädd med mörkbetsad gran, förenar yggnaden med de övriga äldre träbyggnaderna i kvarteret.

Öppna utrymmen, som kan formas för olika utställningar, finns i tre olika våningar. På översta våningen finns höga utrymmen för huvudutställningen. På marknivå lockar aulan och de multifunktionella utrymmena mot gatan och innergården. Den nedersta våningen, som befinner sig under marknivå, sammanbinder galleriet med den befintliga Ekta-byggnaden. Konstmuseet kommer att erbjuda nutidskonst och modern konst med tyngdpunkt på konst från Norden och Östersjöområdet. Utöver detta kommer det även att visas äldre konst, som öppnar kulturhistoriska synvinklar till Raseborgs museums samlingar. Öppningsutställningarna offentliggörs under början av 2022.


På museigården finns en webbkamera genom vilken man kan följa med byggandet av den nya museibyggnaden: https://www.raseborg.fi/hem/staden/webcam/museigarden-i-ekenas/

Dela

Läs även

Evenemangsbild för Byggnadsvårdsdagen på Forngården 11.6.2022

Byggnadsvårdsdag på Forngården 11.6.2022

Kom och lär dig mera om byggnadsvård på den stämningsfulla Forngården i Snappertuna lördagen den 11.6 kl. 11–16. Forngårdens museum,

Läs mera
Logo för den Nationella fönsterdagen

Nationell fönsterdag & Nyländska museidagen 14.5.2022

Plats: Samlingsmagasin Leira, Industrigatan 8, 10600 Ekenäs Evenemanget har program på svenska och finska. Program & tidtabell: 11.15-11.45 Rundtur på svenska i samlingsmagasinet12.00-13.00 Föreläsning: Fönsterrestaurering.

Läs mera
Affsich

Stunder i naturen – Välkommen på en tidsresa i skogens skugga

Vår utställning bjuder dig att stanna en stund i naturen. De historiska bilder som hittats ur museets vrån öppnar utsikter över våra nationalvyer för hundra år sedan,

Läs mera