Hoppa till sidans innehåll
Koti » Aktuellt » Idag, 12.11.2021, har grundstenen till den nya konstmuseibyggnaden murats

Idag, 12.11.2021, har grundstenen till den nya konstmuseibyggnaden murats

Byggnadsarbetena för den nya konstmuseibyggnaden som Albert de la Chapelles Konststiftelse låter bygga inleddes 1.7.2021 och idag, fredagen den 12.11, har det blivit dags att mura grundstenen!

Samtida ”minnen” (mynt, tidningar osv.) har packats in i en cylinder som murats in i grundstenen. Innehållet i cylindern är en tidskapsel som placerats i en för ändamålet tillverkad plintform.

Plintformen placeras senare i byggnadens grund, där den får vänta på framtida arkeologer.Den nya konstmuseibyggnaden blir en del av Ekenäs vackra stadsbild och bildar tillsammans med Raseborgs museums Ekta-byggnad och Pro Artibus stiftelsens Galleri Elverket Kulturkvarteret. Utgångspunkten i dess arkitektur är ett traditionellt tvåvåningshus med åstak som passar i stadsmiljö och som utformats på ett modernt sätt för att utgöra ett nutida inslag i Kulturkvarteret invid Gamla stan. Också de byggnadshistoriskt värdefulla byggnaderna och museiträdgården utgör en väsentlig del av helheten.

Nybyggnaden är planerad av JKKM Arkkitehdit Oy. Byrån vann med sitt bidrag Kronan den arkitekturtävling som arrangerades 2019. Det lokala företaget
K. Jousmaa Ab ansvarar för förverkligandet av planerna. Konstmuseibyggnadens konstruktioner är ändamålsenligt tillverkade, delvis av betong och delvis av trä. Fasaden, som är beklädd med mörkbetsad gran, förenar yggnaden med de övriga äldre träbyggnaderna i kvarteret.

Öppna utrymmen, som kan formas för olika utställningar, finns i tre olika våningar. På översta våningen finns höga utrymmen för huvudutställningen. På marknivå lockar aulan och de multifunktionella utrymmena mot gatan och innergården. Den nedersta våningen, som befinner sig under marknivå, sammanbinder galleriet med den befintliga Ekta-byggnaden. Konstmuseet kommer att erbjuda nutidskonst och modern konst med tyngdpunkt på konst från Norden och Östersjöområdet. Utöver detta kommer det även att visas äldre konst, som öppnar kulturhistoriska synvinklar till Raseborgs museums samlingar. Öppningsutställningarna offentliggörs under början av 2022.


På museigården finns en webbkamera genom vilken man kan följa med byggandet av den nya museibyggnaden: https://www.raseborg.fi/hem/staden/webcam/museigarden-i-ekenas/

Dela

Läs även

Försäljning av bilder i utställningen Stunder i naturen. 

Vår populära utställning Stunder i naturen, en hundraårig tillbakablick på lokala fotografers bildalster, når sitt slut söndagen den 29 januari.

Läs mera

Kom och sommarjobba hos oss!

Sommar och sol! Är du intresserad av att jobba på vårt museum? Raseborgs sommarjobbsansökan är öppen!

Läs mera

Publikguidningar i utställningen Helene Schjerfbecks liv & konst.

Vi erbjuder publikguidningar i utställningen Helene Schjerfbecks liv & konst. Guidningarna ordnas onsdagar kl. 15 på svenska och kl. 16 på finska.

Läs mera
Affsich

Stunder i naturen – Välkommen på en tidsresa i skogens skugga

Fotografiutställning 22.4.2022-29.1.2023 i Raseborgs museum, Museigatan 8, Ekenäs. Vår utställning bjuder dig att stanna en stund i naturen.

Läs mera