Hoppa till sidans innehåll
Koti » Ansvarsmuseum » Lokalmuseiarbete » Lokalmuseer i Ingå

Lokalmuseer i Ingå

Degerby Igor

Furuborgsvägen 6, 10160 Degerby

En gulaktig förpackning med rysk text på ett blått bord på Degerby Igor-museet.
Foto: Eva Tordera Nuño

Museets huvudtema är Porkala Parentesen 1944–1956, då Porkalaområdet med Degerby och delar av Sjundeå och Kyrkslätt var utarrenderade till Sovjetunionen som marinbas. Degerby byaråd startade museet år 1997. År 2002 flyttade museet till sin nuvarande plats mitt i Degerby kyrkby där man förfogar över två byggnader.

Degerby Igor-museet innehåller både bilder och föremål som berättar hur det såg ut, före, under och efter ockupationen av Porkala. En stor del av de föremål som är utställda har hittats i terrängen, efterlämnade av ryssarna. Den ena museibyggnaden, Rosenberg, har en liten butik med hantverk och annat som anknyter till Degerby.

Besök Degerby Igors hemsida.

Ingå Gammelgård

Museivägen 6, 10210 Ingå

Ett bord med gamla föremål, bland annat en oljelampa, invid ett fönster på Ingå Gammelgård.
Foto: Eva Tordera Nuño

Hembygdsmuseet Gammelgården med sina över 20 byggnader ger en mångsidig bild av det gamla byggnadsskicket i Ingå. Byggnaderna har flyttats från olika delar av Ingå. Den ståtliga manbyggnaden från Illans by är byggd 1772. De omfattande föremålssamlingarna anknyter till byggnadernas inredning och bland annat till fiske och jordbruk. Museet som grundades 1936 har även bild- och textilsamlingar.

På hantverkardagen som årligen ordnas i juli av ortens marthor visas en mångfald hantverk och arbetsdemonstrationer. Museet ägs av Ingå kommun och verksamheten sköts av Ingå musei- och hembygdsförening r.f.

Besök Ingå kommuns sida om Gammelgården eller Ingå musei- och hembygdsförenings hemsida.

Kanonerna vid Torp

Kanonvägen 4, 10210 Ingå 

En grön helikopter på museet Kanonerna vid Torp.
Foto: Eva Tordera Nuño

En bit från Ingå centrum i Torp kan man bekanta sig med olika slags kanoner, transport- och andra militärfordon, olika gevärstyper, uniformer och annat krigsmaterial. På museiområdet visas bl.a. pansarvärns-, luftvärns-, infanteri-och marinkanoner samt tunga maskingevär och minor, men också t.ex. en rysk MI –8 transporthelikopter.

Besök Kanonerna vid Torps hemsida.

Malmtorp bondgårdsmuseum

Ingarskilavägen 37, 10120 Ingå

Ett gammaldags sovrum med blåa blommiga tapeter och möbler i trä på Malmtorp bondgårdsmuseum.
Foto: Eva Tordera Nuño

Malmtorp bondgårdsmuseum ger en bild av levnads- och boendeförhållandena i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Museet består av en torpbyggnad från 1877 som har flyttats till platsen och av en loftsbyggnad samt befintliga lider. I bostadsbyggnaden har rumsinteriörer byggts upp. I loftet är inrett en gammal skolinteriör, en mangelbod, en gammal sjukstuga och en hörna med gamla leksaker. I vagnslidret finns olika arbetsredskap, kärror, slädar, traktorer och andra jordbruksmaskiner.

Besök Malmtorp bondgårdsmuseums hemsida.

Storö butiksmuseum

Storö, Ingå skärgård

Ett butiksrum i 1950-talsstil med ljusblåa hyllor och ljusblå disk på Storö butiksmuseum.
Foto: Eva Tordera Nuño

Storö butiksmuseum består av ett butiksrum i 1950-tals stil och ett lagerrum. Butiken på Storö ute i det yttersta havsbandet i Ingå skärgård grundades på 1930-talet och verkade ända till 1964. I dag ägs fastigheten av Rautaruukki. Ingå kommun ansvarar för museet och dess verksamhet.