Hoppa till sidans innehåll
Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.
Koti » Utställningar » Fokushuset

Fokushuset

FOKUS – skylten har hängt på väggen ovanför huvudingången till det gamla Fokushuset, som stod i hörnet av Centralgatan och Dahlgatan i Karis. Byggnaden ritades av arkitekterna Martin Langenskiöld och C-O Lindqvist och byggdes 1973 som en offentlig byggnad.
Ursprungligen inrymde byggnaden taxi- och busstation, bibliotek, polisstation samt utställnings- och restauranglokaliteter. I källaren fanns ungdomsverksamheten (Uncan).

År 2021 revs Fokushuset och gav utrymme till kulturhuset Nya Fokus, som stod klar hösten 2022 och inhyser teater, studio, bibliotek, utrymmen för musikundervisning, kafé, galleri och andra utrymmen för kultur. De största hyresgästerna i huset är Raseborgs stad och Västnyländska ungdomsringen, som bland annat upprätthåller Tryckeri Teatern och Raseborgs sommarteater.

Intressanta länkar:

https://karis.hembygd.fi/katalogen_2/view-191272-77042

https://svenska.yle.fi/a/7-220088

https://www.raseborg.fi/wp-content/uploads/pdf/7789/Bilaga2_Beskrivning_7789_MedBilagor.pdf

Dela

Läs även

Kolmila

Många är bruken i vår region så som Fiskars, Billnäs, Åminnefors och Fagervik för att nämna några. Alla behövde träkol för att hålla igång sin verksamhet.

Läs mera

Martti Peitso 1924–1994

Pärlor ur museets samlingar. Bland museets konstsamling, som främst består av tavlor, sticker en större samling skulpturer ut ur mängden.

Läs mera

Familjen Fagers fina glasnegativsamling 

Bildsamlingen efter familjen Fager innehåller drygt 800 glasnegativ som samtliga har digitaliserats i ett särskilt projekt under sommaren och hösten 2023, med stöd från undervisnings- och kulturministeriet.

Läs mera