Hoppa till sidans innehåll
Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.
Koti » Utställningar » Fokushuset

Fokushuset

FOKUS – skylten har hängt på väggen ovanför huvudingången till det gamla Fokushuset, som stod i hörnet av Centralgatan och Dahlgatan i Karis. Byggnaden ritades av arkitekterna Martin Langenskiöld och C-O Lindqvist och byggdes 1973 som en offentlig byggnad.
Ursprungligen inrymde byggnaden taxi- och busstation, bibliotek, polisstation samt utställnings- och restauranglokaliteter. I källaren fanns ungdomsverksamheten (Uncan).

År 2021 revs Fokushuset och gav utrymme till kulturhuset Nya Fokus, som stod klar hösten 2022 och inhyser teater, studio, bibliotek, utrymmen för musikundervisning, kafé, galleri och andra utrymmen för kultur. De största hyresgästerna i huset är Raseborgs stad och Västnyländska ungdomsringen, som bland annat upprätthåller Tryckeri Teatern och Raseborgs sommarteater.

Intressanta länkar:

https://karis.hembygd.fi/katalogen_2/view-191272-77042

https://svenska.yle.fi/a/7-220088

https://www.raseborg.fi/wp-content/uploads/pdf/7789/Bilaga2_Beskrivning_7789_MedBilagor.pdf

Dela

Läs även

Billnäs gård

Ett illa medfaret hus i Billnäs bruk fick nya ägare och ett nytt liv. Det långa och krävande restaureringsprojektet krävde både tid,

Läs mera

Högfors masugn

Vad i världen gjorde man för 200 år sen med ett drygt nio meter djupt schakt mitt i skogen i Högfors?

Läs mera
Kaksimastoinen purjelaiva, etualalla kalliopintaa

Gäddtarmen

Vid två kala klippor utanför Hangö, dvs. Gäddtarmen, här har resenärer på väg mot Baltikum skrivit in sina namn och vapen eller bomärken allt sen 1400-talets slut fram till mitten av 1700-talet.

Läs mera