Hoppa till sidans innehåll
Koti » Utställningar » Blombergs hus

Blombergs hus

OBS! Borgargården, Lindblads hus (Fotoateljén) och Blombergs hus är tyvärr stängda år 2023.

Byggnadsåret för det s.k. Blombergska huset har inte kunnat fastställas med säkerhet. Enligt de källor som finns bör huset vara byggt åtminstone år 1833, då de första anteckningarna om invånare påträffas. Huset har ställvis typiska 1700 – tals detaljer, såsom bottenplanen som för tankarna till ett militärboställe, eller fönstren mot gården med sin indelning i fyra rutor. Fönstren mot gatan däremot, med sina höga fönsterbågar indelade i sex rutor, är typiska empire fönster. Husets nuvarande stil interiörer skapades i samband med en renovering av byggnaden på 1990-talet. Då kom det även fram rester av motsvarande ursprunglig ytbehandling.

Det Blombergska huset fungerar som ett museipedagogiskt hus.

Dela

Läs även

Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön

Järnvägen

https://youtu.be/MGZ1aziENEg Miniatyrånglok “Hangö Minatyrångloket Hangö är byggd i skalan 1:8 efter orginalritningar till veteranångloket Heikki med nummer 555.

Läs mera
Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.

Fokushuset

FOKUS – skylten har hängt på väggen ovanför huvudingången till det gamla Fokushuset, som stod i hörnet av Centralgatan och Dahlgatan i Karis.

Läs mera