Hoppa till sidans innehåll
Koti » Utställningar » Högfors masugn

Högfors masugn

Vad i världen gjorde man för 200 år sen med ett drygt nio meter djupt schakt mitt i skogen i Högfors?

Orsaken finner vi i närområdets sjö och dess jordmån för  man hade hittat en lovande järnmalmsfyndighet där!

En genomskärning av en mulltimmermasugn, den modell som också Högfors masugn representerar. Uppifrån laddades skorstenen varvvis med träkol och järnmalm. Den smälta massan rann nedtill vid marknivå ut genom en öppning längs en ränna. Av massan blev det gjutgods eller tackjärn.

Gjutjärnskamin Foebus nr. 1

Denna vackra jugendkamin förekommer första gången i tillverkarens prislista år 1913, men inte i den tidigare prislistan från 1908. Sista gången nämns den 1945, med andra ord kan produktionen av kaminen dateras till åren 1910-1945.
Gjutmodellen är högst antagligen tysk.
I Högfors gamla produktkatalog nämns följande om användningen av kaminen: Till uppvärmning av kaminen kan användas både antrasitkol och koks. Den är försedd med både trappstegs- som planroster och en självfallande lucka för borttagning av aska och obrännbart material.

Video produktion
Fotograf, editering: Ahmed Alalousi
Regi, redaktör: Kim Svennblad
Svensk versionering: Kim Svennblad
Producent: Västra Nylands museum

Text: Kim Svennblad

Dela

Läs även

Billnäs gård

Ett illa medfaret hus i Billnäs bruk fick nya ägare och ett nytt liv. Det långa och krävande restaureringsprojektet krävde både tid,

Läs mera
Kaksimastoinen purjelaiva, etualalla kalliopintaa

Gäddtarmen

Vid två kala klippor utanför Hangö, dvs. Gäddtarmen, här har resenärer på väg mot Baltikum skrivit in sina namn och vapen eller bomärken allt sen 1400-talets slut fram till mitten av 1700-talet.

Läs mera
Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön

Järnvägen

Vid medlet av 1800-talet steg Finland in i en ny tid. Antågandet av järnvägen med sina starka ånglok blev småningom verklighet.

Läs mera