Hoppa till sidans innehåll
Koti » Utställningar » Högfors masugn

Högfors masugn

Vad i världen gjorde man för 200 år sen med ett drygt nio meter djupt schakt mitt i skogen i Högfors?

Orsaken finner vi i närområdets sjö och dess jordmån för  man hade hittat en lovande järnmalmsfyndighet där!

En genomskärning av en mulltimmermasugn, den modell som också Högfors masugn representerar. Uppifrån laddades skorstenen varvvis med träkol och järnmalm. Den smälta massan rann nedtill vid marknivå ut genom en öppning längs en ränna. Av massan blev det gjutgods eller tackjärn.

Gjutjärnskamin Foebus nr. 1

Denna vackra jugendkamin förekommer första gången i tillverkarens prislista år 1913, men inte i den tidigare prislistan från 1908. Sista gången nämns den 1945, med andra ord kan produktionen av kaminen dateras till åren 1910-1945.
Gjutmodellen är högst antagligen tysk.
I Högfors gamla produktkatalog nämns följande om användningen av kaminen: Till uppvärmning av kaminen kan användas både antrasitkol och koks. Den är försedd med både trappstegs- som planroster och en självfallande lucka för borttagning av aska och obrännbart material.

Video produktion
Fotograf, editering: Ahmed Alalousi
Regi, redaktör: Kim Svennblad
Svensk versionering: Kim Svennblad
Producent: Västra Nylands museum

Text: Kim Svennblad

Dela

Läs även

Kolmila

Många är bruken i vår region så som Fiskars, Billnäs, Åminnefors och Fagervik för att nämna några. Alla behövde träkol för att hålla igång sin verksamhet.

Läs mera

Martti Peitso 1924–1994

Pärlor ur museets samlingar. Bland museets konstsamling, som främst består av tavlor, sticker en större samling skulpturer ut ur mängden.

Läs mera

Familjen Fagers fina glasnegativsamling 

Bildsamlingen efter familjen Fager innehåller drygt 800 glasnegativ som samtliga har digitaliserats i ett särskilt projekt under sommaren och hösten 2023, med stöd från undervisnings- och kulturministeriet.

Läs mera