Hoppa till sidans innehåll
Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön
Koti » Utställningar » Järnvägen

Järnvägen

Miniatyrånglok “Hangö

Minatyrångloket Hangö är byggd i skalan 1:8 efter orginalritningar till veteranångloket Heikki med nummer 555. Denna typ av lättare ånglok var bra lämpade för finländska förhållande och tillverkades i  många exemplar, både av Tampella och Lokomo i Tammerfors samt Schwartzkopff i Tyskland. Heikkin trafikerade på våra järnvägar mellan alltsedan 1915 ända till 1970-talet.  
 
 
Orginalångloket Heikki med nummer 555 finns bevarad vid Järnvägsmuseet i Hyvinge. Miniatyren är byggd av Jan-Eric Nyström 

Ånglok, minityr, i lagerutrymme. Lokets längd 120cm. Hytten röd med text i gult "Hangö"
Loket i Samlingsmagasin Leira.

Golvur, 1870-tal 

Golvuret stod ursprungligen i Ekenäs järnvägsstationens väntesal, vägg i vägg, med den trekantiga stationsklockan på utsidan av stationshuset. Uren är tysktillverkade av J.F. Weules urfabrik (nr. 232) och hör till en av J.F. Weules urmodeller från 1870-talet. Golvuret och stationsklockan på perrongsidan var ursprungligen en enhet. Tiden i stationsklockan på perrongsidan styrdes nämligen med hjälp av golvuret i väntrummet, via en axel som gick genom väggen, mellan de båda urverken.  
 
I samband med att järnvägen mellan Hangö och Hyvinge bygggdes 1871-1873, invigdes även Ekenäs järnvägsstation, som hör till en av tre ursprungliga järnvägsstationer längsmed Hangö-Hyvinge banan. Ekenäs järnvägstation är ritad av arkitekt Knut Nylander och öppnades 8. oktober 1873. 

Interiör med högt rakt golvur. Framför till höger ett cafébord med tre stolar framför fönster med vit gardin. På bordet två kaffekoppar med fat, därtill en assiet med två kringlor. Till höger skymtar palmblad
Ett likadant golvur finns i Hyvinges gamla stationsbyggand som idag är en del av Finlands järnvägsmuseum.

Text: Lena Dahlberg

Redaktör: Kim Svennblad

Video produktion:

Fotograf och editering: Linus Westerlund

Regi: Kim Svennblad

Redaktör: Kim Svennblad

Producent: Raseborgs museum

Intressanta länkar

Länkar gällande Hangö-Hyvinge banans 150 års jubileum och traditionståget Valtteris åkturer.

https://rautatiemuseo.fi/fi/hanko-hyvinkaa-rata-150-vuotta-juhla-ajo

https://webshop.trafiikki.fi/matkalippu-perinnejuna-valtteriin-hanko-hyvinkaa–radan-150v-juhla-ajolle-8102023

https://rautatiemuseo.fi/fi/hangon-radan-150-vuotisjuhla-hyvinkaalla

Länkar gällande minityrångloket:

http://www.sparetimelabs.com/animato/animato/3003/3003bm.html

http://www.sparetimelabs.com/animato/animato/3003/index3003.html

Dela

Läs även

Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.

Fokushuset

FOKUS – skylten har hängt på väggen ovanför huvudingången till det gamla Fokushuset, som stod i hörnet av Centralgatan och Dahlgatan i Karis.

Läs mera

Murano takkrona

Bland museets samlingar hittas denna femarmade och blombukett-formade glaskrona utformad av kalksodaglas. Kronans donator och bakgrund är båda okända. I anteckningarna som finns om glaskronan,

Läs mera