Hoppa till sidans innehåll
Koti » Aktuellt » Raseborgs nya vardagsrum

Raseborgs nya vardagsrum

Vi på Raseborgs museum är jättestolta över att kunna bjuda dig in i vår nya lounge!

Raseborgs museum lanserar under åren 2023-2024 ett nytt utställningskoncept i sina lokaler som heter Museilounge. Vi inleder utställningskonceptet i den av arkitekt Olof Hansson ritade ”Museihallen” från 1964 som står vid Gustav Wasas gata 11 i Ekenäs.

Inträde till loungen är gratis för alla under museets öppethållningstiderna.

Upplev den fantastiska funkismiljön och koppla av!

Museihallens läckra, modernistiska interiörer har nu återställts för att återspegla byggnadstidens ursprungliga designspråk, färg och form. Ursprungliga vägg- och fönsterytor har tagits fram och tidsenliga, maffiga designmöbler och lampor prydar numera utrymmena. Med hjälp av den nya inredningen får besökaren uppleva den forna tidens glans i sin ädlaste form. Här är du välkommen att spendera din tid hur du vill! Kanske du vill läsa en tidskrift, distansjobba, lyssna på poddar eller umgås med vänner och bekanta vid en kopp kaffe? Kör på, här är du välkommen att göra det! Vi har tre distansarbetspunkter med ett eget arbetsbord, men tycker du mera om att sitta i en fåtölj och jobba går även det utmärkt!

Innehåll som väcker intresse

Loungens utställningsverksamhet inleds på hösten 2023. Då kickar vi igång med multimediala utställningsmoduler som berättar om olika aktuella ämnen inom Västnyland och dess historia. Vi skapar innehåll bland annat om arkeologiska utgrävningar, tillbakablickar till historiska händelser samt en mängd olika samarbeten med regionens kultur- och historieintresserade. Hinner du aldrig till Ekenäs? Inget problem! Dessa utställningsmoduler kommer att vandra omkring i regionens bibliotek, stadshus och museer så att alla får en chans att ta del av historien. Vår region omfattar förutom Raseborg: Ingå, Hangö, Kyrkslätt, Vichtis, Lojo, Sjundeå och Högfors.

En mötesplats

Museets lounge vill även välkomna dig med ditt sällskap! Här kan ordnas till exempel små träffar och avslappnade små evenemang av föreningar. Ta kontakt med vår redaktör Kim Svennblad om du är intresserad av att ordna ett evenemang i loungen. På sommaren finns också museigården och evenemangsgården till nytta.

Café

Museets förnyade café och museishop finns i samband med loungen. Du kan såväl inta förfriskningar i caféet som i loungen. Vi utvecklar caféets sortiment kontinuerligt.

Vad är detta för en lounge?

Museilounge är Raseborgs museums projekt som får finansiering från Museiverkets innovativa projekt. Syftet är att skapa intresse för historia med låg tröskel för invånarna i hela regionen. Kultur- och fritidsnämnden i Raseborg har beslutat att loungen ska genomföras i museet från och med våren 2023 tills våren 2024. Efter en redovisning av projektets resultat besluter nämnden konceptets framtida roll i Raseborgs museums basverksamhet.

Museilounge är ett projekt som utvecklats i samband med förnyelsearbeten som gjorts i museets utrymmen. Den nya möbleringen så som kundservicedisken i entréhallen och den övriga inredningen i shoppen, även loungen, har planerats och förverkligats på museet av producent och redaktör Kim Svennblad under 2022-2023.

Varmt välkommen till vår lounge! önskar skribenten, museichef Lassi Patokorpi

Dela

Läs även

Vy över Ekenäs med museigården och chappe i förgrunden.

Ledigt jobb: kommunikations- och marknadsföringsproducent

Vill du arbeta i Nylands numera mest omtalade nya konstmuseum Chappe? Är du intresserad av kommunikation och marknadsföring om historia, kulturarv och konst? Är du proffs på sociala medier?

Läs mera

Ledigt jobb: kundserviceansvarig

Ansökningstiden är förlängd till 7.4.

Läs mera

Allmänna guidningar

Allmänna guidningar ordnas i utställningen Helene Schjerfbecks liv och konst med start den 6.4.2024. Allmänna guidningar ordnas lördagar kl. 13 (på svenska) och kl.

Läs mera

Kom och jobba med oss!

Vikarier inom museets kundservice. Är du intresserad av att jobba i Raseborgs nyaste och hetaste kulturattraktion?

Läs mera
Vy över Ekenäs med museigården och chappe i förgrunden.

Kvällsöppet på onsdagar!

Vi har kvällsöppet till kl. 20 på onsdagar. Välkommen! MåndagStängtTisdag11-17Onsdag11-20 Torsdag11-17Fredag11-17Lördag11-17Söndag11-17

Läs mera