Hoppa till sidans innehåll
Koti » Ansvarsmuseum » Lokalmuseiarbete » Lokalmuseer i Raseborg

Lokalmuseer i Raseborg

Bromarv hembygdsmuseum

Bromarvägen 1838, 10570 Bromarv

Ett rum inrett i 1920-1930-talsstil på Bromarv hembygdsmuseum.
Foto: Eva Tordera Nuño

Museet finns i den gamla sockenstugan från ca 1850 och består av en utställning i en bostad som är inredd i 1920–30-tals stil. Museet öppnades år 1978 och samlingarna uppgår till ca 700 föremål. Bromarv hembygdsmuseumsförening grundades år 1945, föreningen äger även sockenmagasinet invid kyrkan.

KWUM Studio Ceramics Museum and Gallery

Bakluravägen 12, 10470 Fiskars

KWUMs ingång från utsidan sett och en av museets utställningar.
Foto: Karin Widnäs

Karin Widnäs keramikmuseum, KWUM, presenterar inhemsk och utländsk studiokeramik och arbetar för att öka och upprätthålla intresset för både branschen och dess utbildning. I museet kan besökare bekanta sig med unik studiokeramik ur Karin Widnäs egna samlingar samt växlande utställningar av såväl inhemska som utländska keramiker. Museibyggnaden, som är ritad av arkitekten Tuomo Siitonen, kombinerar trä och keramik och är ett exempel på hur keramik kan användas i byggnader.

Besök KWUMs hemsida.

Lantbruksmuseet i Finbygränd

Prästkullavägen 944, 10600 Ekenäs

En traktorhall på Lantbruksmuseet i Finbygränd.
Foto: Lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd öppnade våren 2013 och är beläget i Tenala. Föremålen i museet visar lantbrukets mekanisering från 1900-talets början till ca 1980. I museet finns lantbruksmaskiner, redskap och andra lantbruksrelaterade föremål. Museet har även en husgerådsavdelning. I museet kan besökare bland annat se en Fiskars plog med vilken världsmästerskapet i plöjning vanns 1974 i Vik i Helsingfors. Till museet hör även en smedja från 1910-talet.

Besök Lantbruksmuseet i Finbygränds hemsida.

Skarpkulla museum

Skarpkullavägen 301, 10420 Skuru

Skarpkulla museums huvudbyggnad samt två bodar en disig höstdag.
Foto: Eva Tordera Nuño

Skarpkulla museum berättar främst om jordbruket och dess utveckling i Pojo-trakten. Museet består av sju olika byggnader och över 3200 föremål. Boningshuset, som är på sin ursprungliga plats, har varit huvudbyggnad på ett landbondehemman under Fiskars-bolaget. Museet omfattar även en loftsbyggnad från Lönnhammar i norra Pojo, en bod i två våningar från Brödtorp och en statarstuga från Nygård.

Till museet hör också två hallar, byggda 1975 och 1987. I den äldre hallen finns föremål med anknytning till jordbruk och mjölkhantering. I den nyare finns bl.a. herrgårdsvagnar. Den nyare hallen förstorades år 2005 och inhyser även en omfattande samling mopeder och motorsågar.

Besök Skarpkulla museums hemsida.

Svartå Slott

Hållsnäsvägen 89, 10360 Svartå

Svartå Slott, som är en gul träherrgård i tre våningar, en halvklar sommardag.
Foto: Eva Tordera Nuño

Huvudbyggnaden på Svartå byggdes 1783–92 enligt ritningar av stadsarkitekten i Åbo C. F. Schröder och Erik Palmstedt i Stockholm. Den i nyklassisk stil uppförda byggnaden är en av sin tids mest betydelsefulla byggnader i sitt slag i Finland. Den fasta inredningen i gustaviansk stil finns bevarad och uppvisar en mängd värdefulla detaljer. Den restaurerade huvudbyggnaden fungerar som museum och omges av en vacker, anlagd park som präglas av den engelska trädgårdsstilen.

Svartå är ett av vårt lands första järnbruk. Bruket grundades första gången på 1560-talet och en andra gång år 1616. Bruksmiljön med kyrka, bruksgata, herrgård och engelsk park finns fortfarande kvar.

Besök Svartå Slotts hemsida.

Tenala hembygdsmuseum

Sockenvägen 7, 10520 Tenala

Ett gammalt skrivbord vid ett fönster på Tenala hembygdsmuseum.
Foto: Eva Tordera Nuño

Till museet hör sju byggnader: en bostadsbyggnad (1850), en före detta ladugård, en bod, ett loft, en smedja, en rierad samt socknens gamla lånemagasin (ca 1790). I bostadsbyggnaden är en stugu- och en kammarinteriör från slutet av 1800-talet, i salen ordnas sommartid temautställningar. I loftet finns olika föremål med bland annat anknytning till vävning och klädvård. I museets samlingar finns drygt 2500 katalogiserade föremål. På museiområdet finns även en festplats med estrad och publikbänkar för ca 800 personer. Museet upprätthålls av Tenala Marthaförening r.f.

Besök Tenala hembygdsmuseums Facebook-sida.