Hoppa till sidans innehåll
Koti » Utställningar » Museilounge

Raseborgs nya vardagsrum

Raseborgs museum lanserar under åren 2023-2024 ett nytt utställningskoncept i sina lokaler som heter Museilounge. Vi inleder utställningskonceptet i den av arkitekt Olof Hansson ritade ”Museihallen” från 1964 som står vid Gustav Wasas gata 11 i Ekenäs.

Utställningsmoduler

Martti Peitso 1924–1994

Pärlor ur museets samlingar. Bland museets konstsamling, som främst består av tavlor, sticker en större samling skulpturer ut ur mängden.

Läs mera

Familjen Fagers fina glasnegativsamling 

Bildsamlingen efter familjen Fager innehåller drygt 800 glasnegativ som samtliga har digitaliserats i ett särskilt projekt under sommaren och hösten 2023, med stöd från undervisnings- och kulturministeriet.

Läs mera

Billnäs gård

Ett illa medfaret hus i Billnäs bruk fick nya ägare och ett nytt liv. Det långa och krävande restaureringsprojektet krävde både tid,

Läs mera

Högfors masugn

Vad i världen gjorde man för 200 år sen med ett drygt nio meter djupt schakt mitt i skogen i Högfors?

Läs mera
Kaksimastoinen purjelaiva, etualalla kalliopintaa

Gäddtarmen

Vid två kala klippor utanför Hangö, dvs. Gäddtarmen, här har resenärer på väg mot Baltikum skrivit in sina namn och vapen eller bomärken allt sen 1400-talets slut fram till mitten av 1700-talet.

Läs mera
Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön

Järnvägen

Vid medlet av 1800-talet steg Finland in i en ny tid. Antågandet av järnvägen med sina starka ånglok blev småningom verklighet.

Läs mera

Upplev den fantastiska funkismiljön och koppla av!

Museihallens läckra, modernistiska interiörer har nu återställts för att återspegla byggnadstidens designspråk, färg och form. Ursprungliga vägg- och fönsterytor har tagits fram och tidsenliga, maffiga designmöbler och lampor pryder numera utrymmena. Med hjälp av den nya inredningen får besökaren uppleva den forna tidens glans i sin ädlaste form. Här är du välkommen att spendera din tid hur du vill! Kanske du vill läsa en tidskrift, distansjobba, lyssna på poddar eller umgås med vänner och bekanta vid en kopp kaffe? Kör på, här är du välkommen att göra det! Vi har tre distansarbetspunkter med ett eget arbetsbord, men tycker du mera om att sitta i en fåtölj och jobba går även det utmärkt!

Inträde till loungen är gratis för alla, under museets öppethållningstider.

Sittgrupp i loungen, 2 kvinnor sittande, en i Eero Aarnios hängande stol Bubblan och den andra i grön soffa.
Loungens loft med distansarbetsford i förgrunden och en rad fåtöljer i baakgrunden. På väggen Fokus ljusskylt från "Gamla Fokus" i Karis.

Innehåll som väcker intresse

Loungens utställningsverksamhet inleds på hösten 2023. Då kickar vi igång med multimediala utställningsmoduler som berättar om olika aktuella ämnen inom Västnyland och dess historia. Vi skapar innehåll bland annat om arkeologiska utgrävningar, blickar tillbaka på historiska händelser samt en mängd olika samarbeten med regionens kultur- och historieintresserade. Hinner du aldrig till Ekenäs? Inget problem! Dessa utställningsmoduler kommer att vandra omkring i regionens bibliotek, stadshus och museer så att alla får en chans att ta del av historien. Vår region omfattar förutom Raseborg: Ingå, Hangö, Kyrkslätt, Vichtis, Lojo, Sjundeå och Högfors.

En mötesplats

Museets lounge vill även välkomna dig med ditt sällskap! Här kan ordnas till exempel små träffar och avslappnade små evenemang av föreningar. Ta kontakt med vår producent Cecilia Gustafsson om du är intresserad av att ordna ett evenemang i loungen. På sommaren finns också trädgården och innergården i Ekenäs kulturkvarter till förfogande.

Café

Museets förnyade café och museishop finns i samband med loungen. Du kan såväl inta förfriskningar i caféet som i loungen. Vi utvecklar caféets sortiment kontinuerligt.

Vad är detta för en lounge?

Museilounge är Raseborgs museums projekt som får finansiering från Museiverkets innovativa projekt. Syftet är att skapa intresse för historia med låg tröskel för invånarna i hela regionen. Kultur- och fritidsnämnden i Raseborg har beslutat att loungen ska genomföras i museet från och med våren 2023 tills våren 2024. Efter en redovisning av projektets resultat besluter nämnden konceptets framtida roll i Raseborgs museums basverksamhet.

Museilounge är ett projekt som utvecklats i samband med förnyelsearbeten som gjorts i museets utrymmen. Den nya möbleringen så som kundservicedisken i entréhallen och den övriga inredningen i shoppen, även loungen, har planerats och förverkligats på museet av producent och redaktör Kim Svennblad under 2022-2023.

Text: Lassi Patokorpi, museichef

Svartvit foto på museichef Lassi Patokorpi.