Att använda lera som ett byggnadsmaterial har en lång tradition och att just använda leran i rappning av innerväggar erbjuder många fördelar. Dels har lera goda isoleringsegenskaper även om skiktet är tunt, det eliminerar drag och väggen får en levande yta som andas, dessutom skapas en behaglig akustik i rummet.
Förr blandade man själv lerbruket med de material som fanns att få nära byggplatsen. Idag finns det lerbruk färdigt i säck av olika grovlek, allt man behöver göra är att tillsätta vatten.
Massan för sletputs är gjord av lera, sand, limvatten (t.ex. tapetklister) och armering så som spån, halm, djurhår, rivet tidningspapper etc.
1. Underlag
Då väggar i trä skall slätputsas behöver leran få nåt att fästa sej vid, i vårt fall har vi valt träribbor i kors.
1. Spika ett diagonalt rutfält av ribbor. Här är ribborna 15 x 6mm med en ruta på 8 x 8cm.
2. Grovlera
1. Blanda färdigköpt lerblandning och vatten. Vi tillägger spån, ponnyhår och rivna tidningspapper för att visa vad som t.ex. kunde finnas i ett hemgjort bruk.
2. Rör samman blandningen, låt den stå en kvart och rör om igen. Var sparsam med vattnet och tillsätt efterhand tills du får en smidig och glansig lerblandning.
3. Om underlaget är torrt och sugande skall du fukta ytan lätt så leran inte blir torr av att all fukt sugs in i underlaget. Vi har en vägg i nytt virke som inte behövde fuktas.
4. Tryck och gnid ut leran på den ribbade ytan så att inga luftfickor uppstår. Skiktet är av lämplig tjocklek då de övre ribborna är fria från lera.
5. Låt arbetet torka ett dygn eller vid behov mer så att ytan är torr och hård.
3. Finlera
1. När lagren med grovlera får en jämnare färgton är det torrt nog för att täckas av finlera.
2. Blanda färdigt köpt lerblandning och vatten. Den här gången skall konsistensen vara lös men inte rinnande dvs. då du tar upp massan med en murslev rinner inte leran av sleven. Också den här gången behöver lerbruket stå en stund mellan blandningarna så leran får svälla.
3. Dra ett tunt lager med lera på ca 5 mm över lagren med grovlera. Här kan man fritt använda sej av olika verktyg helt beroende på vilket slutresultat man önskar på väggens yta.
4. Väggfärg
Låt rappningen torka tills färgen på ytan är jämn. Mörkare ”rutor” eller fläckar betyder att lerskikten inte ännu är torra.
Välj en färg som andas, vårt val av limfärg är kaseinfärg.
1. Kaseinfärg finns att köpa som en färdig blandning av kalk och mjölk kasein. Nyansen skapar du med naturpigment, i vårt fall oxidgrön.
2. Blanda vatten, kalk-kaseinpulvret och färgpigmentet. Låt stå ca 30 minuter och blanda väl om färgen igen.
3. Den färdiga färgblandningen skall te sej som plättsmet, du har för mycket vatten om färgen börjar rinna då du stryker på ytan som skall målas.
Kaseinfärg är täckande, på ljusa underlag räcker det ofta med en strykning.
Att tänka på:
- Lerklining skall torka långsamt för att inte sprickor skall uppstå, alltså är vår och höst lämpliga tidpunkter.
- Att arbeta med lerbruk tillför mycket fukt i utrymmet.
Text
Kim Svennblad
Video produktion
Foto och regi: Kim Svennblad
Editering: Lassi Patokorpi, Kim Svennblad
Producent
Västra Nylands museum
Understöd av Museiverket för pilotprojektet Framtidens gård