Kolmila
Många är bruken i vår region så som Fiskars, Billnäs, Åminnefors och Fagervik för att nämna några. Alla behövde träkol för att hålla igång sin verksamhet.
Läs meraVid medlet av 1800-talet steg Finland in i en ny tid. Antågandet av järnvägen med sina starka ånglok blev småningom verklighet. Hangö-Hyvinge banan förklarades klar för trafik den 8 oktober 1873. Bild: Kim Svennblad
Minatyrångloket Hangö är byggd i skalan 1:8 efter orginalritningar till veteranångloket Heikki med nummer 555. Denna typ av lättare ånglok var bra lämpade för finländska förhållande och tillverkades i många exemplar, både av Tampella och Lokomo i Tammerfors samt Schwartzkopff i Tyskland. Heikkin trafikerade på våra järnvägar mellan alltsedan 1915 ända till 1970-talet.
Orginalångloket Heikki med nummer 555 finns bevarad vid Järnvägsmuseet i Hyvinge. Miniatyren är byggd av Jan-Eric Nyström
Golvuret stod ursprungligen i Ekenäs järnvägsstationens väntesal, vägg i vägg, med den trekantiga stationsklockan på utsidan av stationshuset. Uren är tysktillverkade av J.F. Weules urfabrik (nr. 232) och hör till en av J.F. Weules urmodeller från 1870-talet. Golvuret och stationsklockan på perrongsidan var ursprungligen en enhet. Tiden i stationsklockan på perrongsidan styrdes nämligen med hjälp av golvuret i väntrummet, via en axel som gick genom väggen, mellan de båda urverken.
I samband med att järnvägen mellan Hangö och Hyvinge bygggdes 1871-1873, invigdes även Ekenäs järnvägsstation, som hör till en av tre ursprungliga järnvägsstationer längsmed Hangö-Hyvinge banan. Ekenäs järnvägstation är ritad av arkitekt Knut Nylander och öppnades 8. oktober 1873.
Text: Lena Dahlberg
Redaktör: Kim Svennblad
Video produktion:
Fotograf och editering: Linus Westerlund
Regi: Kim Svennblad
Redaktör: Kim Svennblad
Producent: Raseborgs museum
Länkar gällande Hangö-Hyvinge banans 150 års jubileum och traditionståget Valtteris åkturer.
https://rautatiemuseo.fi/fi/hanko-hyvinkaa-rata-150-vuotta-juhla-ajo
https://rautatiemuseo.fi/fi/hangon-radan-150-vuotisjuhla-hyvinkaalla
Länkar gällande minityrångloket:
http://www.sparetimelabs.com/animato/animato/3003/3003bm.html
http://www.sparetimelabs.com/animato/animato/3003/index3003.html
Många är bruken i vår region så som Fiskars, Billnäs, Åminnefors och Fagervik för att nämna några. Alla behövde träkol för att hålla igång sin verksamhet.
Läs meraPärlor ur museets samlingar. Bland museets konstsamling, som främst består av tavlor, sticker en större samling skulpturer ut ur mängden.
Läs meraBildsamlingen efter familjen Fager innehåller drygt 800 glasnegativ som samtliga har digitaliserats i ett särskilt projekt under sommaren och hösten 2023, med stöd från undervisnings- och kulturministeriet.
Läs mera