Hoppa till sidans innehåll
Koti » Utställningar » Museilounge » Gnägget

 
Ekenäs första men också ett av Finlands första diskotek hette Gnägget.

Skylten föreställer en häst som bokstavligen gnäggar ut diskotekets namn Gnägget. Den ursprungliga delen, hästen och namnet, är utskuret i ett stycke kopparplåt. Resten av skylten är återskapad efter minnen av hur skylten såg ut, då diskoteket öppnades 4.5.1970 i det gamla salt- och tullmagasinet i Norra hamnen. Interiören var inspirerad av vilda västern.

Gnägget kom att bli ett enormt populärt ställe för både ungdomar, diskodansare, musikintresserade som också matgäster och man lär ha rest långt ifrån för att besöka stället. Köerna en fredag- eller lördagkväll var långa och väl inne dansade man sig svettig i en cigarettrökfylld lokal.

Discjockeyn som jobbade på Gnägget hade många gånger tur att få spela internationella hitlåtar med Finlandspremiär för Gnäggets diskodansare och andra gäster.  


Gnägget hann ha två olika krögare innan verksamheten lades ner 1991. 

Vid tidpunkten då stället stängdes befarades det att byggnaden skulle rasa ner i hamnbassängen och magasinet renoverades. 

År 1995 öppnade Forststyrelsen sin verksamhet, Ekenäs Naturrum, i byggnaden.  Trots att den nya verksamheten handlade om något helt annat, så levde Gnäggets minnen genom olika inredningsdetaljer som tagits tillvara då diskoteket stängdes.  

Det gamla saltmagasinet byggdes för över 160 år sedan, men har även använts som tullkammare och förråd för Janssons järnhandel som på 1900-talets början var verksam i Ekenäs.